Inför Allettan Norra: Väsby IK

Östra seriens seriefyra Väsby IK har efter några tunga år fått ordning på spelet under ledning av nye sportchefen Tom Tärnström och nye tränarduon Marcus Odén och Viktor Tuurula. De senaste säsonger har Väsby trots namnkunniga laguppställningar haft det tufft. Det enda som finns på minuskontot denna höst är spelet i powerplay. Väsby var näst sämst i den spelformen med sina 14.81%.

Genomgång av Väsbys trupp.

Väsbys har en solid förstemålvakt i Måns Johansson. 23-åringen gjorde debut i hockeyettan 2011 och har hunnit med att spela i sju klubbar i ettan. Denna säsong har Måns stått 20 av 22 matcher i grundserien och har en fin räddningsprocent med sina 92,3%.  Bakom Måns så finns Linus Ryttar som tidigare spelat juniorhockey i BIK Karlskoga samt ett år i Nordamerika.

På backsidan är Väsby ganska anonyma. Mest namnkunnig är 24-årige Joel Östman som har förflutet i bland annat Timrås juniorlag och Sundsvalls A-lag. Östman och Fredrik Falk som gick till AIK i slutet av november är Väsbys poängbästa backar med 11 poäng. Till Allettan har man förstärkt backsidan med Gabriel Munck som under hösten har spelat i Vallentuna och Varberg.

På forwardssidan har man kvar ett par rutinerade kort sedan tidigare. Johan Wictorsson med över 300 matcher i hockeyettan, Fredric Korduner med 247 poäng på 255 matcher och Martin Lundberg med 203 poäng på 197 matcher i ettan. Detta blandat med ett par intressant unga forwards så som Fredrik Forsberg som i fjol spelade 14 matcher i Djurgårdens A-lag, Calle Åsell som i fjol spelade 57 matcher i AIKs A-lag samt poängkungen Lubomir Fetkovic som närmast kommer från Wings. Till Allettan har man dessutom värvat Felix Fjällkeborn från norska Moss.

Väsbys profil var ett ganska enkelt val lagets viktigaste spelare, målvakten Måns Johansson.  23-åringen har som vi tidigare i denna text nämnde varit tryggheten själv i Väsbykassen denna säsong och var en starkt bidragande orsak till att laget tog sig till Allettan.

–Jag tycker dock att vi borde satt oss i en sits där vi blev klara lite tidigare. Nu blev det ju inte så och det var fullt ös ända in till sista omgången. Positivt med det är ju att vi fått spela lite vinna eller försvinna matcher redan i höstserien. Jag tycker vi kan höja oss mer, vilket jag också tror vi kommer göra när det blir tuffare matcher. Förra året spelade vi lite under vår kapacitet. Vi har ett bra go i gruppen och många duktiga spelare. Det är bara att ta med sig det in i denna serie också., säger Måns Johansson.

Tankar om Väsby IK

– Väsby har varit ett spöke för oss så här långt. Laget känns jämnt, inga stjärnor som sticker ut men det är många spelare som håller bra nivå, säger Haningetränaren Niklas Flodin.

– Jag tycker att Väsby som lag checkar hårt och spelar väldigt enkelt i egen zon. I vårt senaste möte mot dem tycker jag att det var jämt men att vi kunde bättre, säger Haningebacken Isac Jakobsson.

Fakta Väsby IK

Hemsida: http://vasbyhockey.se/
Lokaltidning: mitti.se 
Sportchef: Tom Tärnström
Huvudtränare: Marcus Odén / Viktor Tuurula
Placering Grundserien: 4:a i Hockeyettan Östra (44 poäng på 22 matcher)
Poängkung: Lubomir Fetkovic 21 poäng (11 mål och 10 assists) på 22 matcher
Målvakt: Måns Johansson 92,3 % på 20 matcher
Powerplay: 14,81% (11:a i Hockeyettan Östra)
Boxplay: 80,22% (6:a i Hockeyettan Östra)
Fairplay: 14.45 (7:a i Hockeyettan Östra) 
Medelålder:21,75 år
Publiksnitt (hemma): 304 (3:a i Hockeyettan Östra)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.