Inför kvalet till Hockeyettan Norra

Imorgon onsdag drar kvalet till Hockeyettan norra igång. Övriga kvalserier startar på söndag den 12 mars. I den norra kvalserien ska Vännäs HC försvara sin status i ligan. De tre lagen som utmanar Vännäs är Brunflo, Clemensnäs och Kovland och nu ska vi lära känna dem lite bättre.

Brunflo IK är inget nytt lag i Hockeyettansammanhang, man spelade i ligan så sent som 2017. Brunflo är ett litet samhälle som ligger drygt 18 kilometer från Östersund. Laget tränas av klubbikonen Ryan Wetterberg som lämnade Toledo Storm (ECHL) för Brunflo 2002 och har sedan dess bott och verkat i Jämtland. Bland spelar sticker tvillingarna Filip och Adam Danielsson ut. Filip är lagets poängkung med 39 poäng på 21 matcher och Adam är lagets poängbästa back med 30 poäng på 22 matcher. Noterbara spelare är även trotjänarna Emil Magnusson och Jacob Skoglund-Lyrén som båda spelat sju säsonger i klubbens representationslag.

– Det känns kul att få spela ett kval där varje match gäller något. Vi hr många spelare med rutin från ettan och det tror jag talar till vår fördel. Vår målsättning är solklar, vi vill gå upp, säger poängkungen Filip Danielsson.

FAKTA Brunflo IK
Hemsida: Brunflo IK
Lokaltidning: Östersunds-Posten
Tränare: Ryan Wetterberg
Poängkungen: Filip Danielsson 39 poäng (19 mål + 20 assists) på 21 matcher.
Målvakten: Gunnar Leijon 92,5% på 13 matcher och Lucas Hellström 87,6% på 11 matcher.

Clemensnäs HC har inte förlorat en tävlingsmatch denna säsong. I grundserien division 2 b förlorade man en match efter straffar mot Umeå Kings, utöver den plumpen så inkasserade man 13 segrar och en serieseger med 13 poängs marginal till lokalrivalen SK Lejon. I alltvåan norra a-b så gick Clemens rent med en målskillnad på fantastiska 105-15 på 12 matcher. Några spelare som sticker ut är poängkungen Liam Nilsson som gjort 75 poäng på 24 matcher, trotjänaren Johan Lindberg som spelat i klubbens A-lag sedan 2009 samt den spelande sportchefen Fredrik Lindgren som har ett hockey-cv som innehåller bland annat 706 SHL-matcher och två SM-guld.

– Vi har gjort en bra säsong såhär långt. Vi har ett skickligt lag där kollektivet är våran styrka. Ska jag nämna någon enskild nyckelspelare så är det våra målvakter Elias Moberg och William Wikström, säger spelande sportchefen Fredrik Lindgren.

FAKTA Clemensnäs HC
Hemsida: Clemensnäs HC
Lokaltidning: Norran
Tränare: Emil Larsson
Poängkungen: Liam Nilsson 75 poäng (26 mål + 49 assists) på 24 matcher.
Målvakten: Elias Moberg 92,4% på 16 matcher och William Wikström 90,1% på 10 matcher.

Kovlands IF har varit med i kvalet till ettan ett flertal gånger. Denna säsong slutade man på en andraplats i Hockeytvåan norra C-D efter Brunflo. I alltvåan norra C-D så var det dock Kovland som drog det längsta strået och knep förstaplatsen före Brunflo. Noterbara spelare är rutinerade duon Christoffer Erixon och Magnus Kinisjärvi har massor av rutin av spel i ettan. Målvakten Elvinas Karla är också en nyckelspelare för KIF. Man har även gjort ett gäng nyförvärv inför kvalet. Bland förvärven är backen Mattias Thunman Hälldahl den mest namnkunnige.

– Målet är att vinna kvalserien och ta steget upp i Hockeyettan. Vi har succesivt blivit bättre hela säsongen och går in i kvalet med en bra känsla även om vi nog kan ses som en underdog. Något som talar till vår fördel är att vi har en hel del kvalrutin och att vi är väldigt stabila defensivt, säger sportchefen Villiam Callmyr.

FAKTA Kovlands IF
Hemsida: Kovlands IF
Lokaltidning: Sundsvalls Tidning
Tränare: Stefan Smedberg
Poängkungen: Christoffer Erixon 26 poäng (11 mål + 15 assists) på 23 matcher.
Målvakten: Elvinas Karla 90,6% på 22 matcher.

Vännäs blev som bekant klara för kvalspel i vårettans sista omgång. Lagets tränare Conny Strömberg är hoppfull inför kvalspelet.

– Vi har inte så jättebra koll på lagen vi ska möta i kvalet än. Men vi ska kolla på video. Känslan inför kvalet är helt okej och jag tror att vi har en fördel att vi har spelat i en högre division, säger Conny Strömberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.