Inför Allettan Norra: Asplöven

Asplövens HC kom något överraskande bara på en fjärdeplats i serien i en rekordjämn Hockeyettan Norra där bara två poäng skiljer ettan från fyran. Asplöven var norra seriens målgladaste lag med 98 mål på 22 matcher trots att man dragits med skador på flera nyckelspelare.

–Placeringen är en klar besvikelse, men vi gick som tåget till oktober och var i stort sett klara för Allettan. I november kom alla skador som ett brev på posten och vi spelade i stort med 7-9 man borta i varje match så det har varit minst sagt lite rörigt och det medförde att vi föll tillbaka i tabellen. Jag hoppas och tror att vi kan vara med och slåss om seriesegern och vi siktar på att ta steget tillbaka till Allsvenskan. säger sportchefen Per Kenttä.

Genomgång av Asplövens trupp

Målvakter i Asplöven är två unga killar från norr. Förstemålvakt är 20-årige Jesper Eriksson som ursprungligen kommer från Kiruna. Jesper har spenderat sin juniortid i Skellefteå där han bland annat var med och vann J18 SM-brons och J20 SM-Silver. Han var även förstemålvakt i det U17 landslag som vann WHC 17. Denna säsong har Jesper spelat 18 matcher och har räddningsprocent på 91.6%. Som backup har man den ett år äldre William Silwerfelt-Öhman som i fjol var förstemålvakt i Mörrums GOIS men denna säsong stått åt sidan för Eriksson. William har denna säsong spelat 5 matcher och har en räddningsprocent på 93,7%.

Asplövens backsida är rutinerad. Fem av sju backar har är finländare och har alla meriter från Liiga (motsvarande SHL) och Mestis (motsvarande Allsvenskan). Den mest meriterade backen är Antti Ylönen som spelat 349 matcher i Liiga. Bland backarna Eetu Heikkinen nämnas som är ytterst poängstark med sina 22 poäng på 22 matcher. Heikkinen ansågs som en stor talang och gjorde debut i Liiga som 17 åring och var även med i det finska U18 landslag som vann VM-brons 05/06.

I offensiv väg har Asplöven bredd. Åtta forwards har gjort 15 poäng eller mer. Men någon poängkung i klass med Jakob Legace som öste in 57 poäng i Asplöven säsongen 14/15 finns inte. Poängbäst i grundserien var Ville Rajala med 25 poäng på 22 matcher. Övriga nämnvärda forwards är Antti Kanganiemi med 91 poäng på 287 matcher i Liiga, Niko Saarenpää som säsongen 2013/2014 gjorde 30 mål för Kiruna samt veteranen Olli Julkunen som gjorde A-lagsdebut i Luleå för 17 år sedan och har sedan dess spelat hockey på hög nivå.

En spelare som man bör hålla ett litet extra öga på är 22-årige Roman Semjonovs som i somras värvades in från danska Aalborg. Roman är son till Aleksandrs Semjonovs som var en stor profil i Hockeyallsvenskan och SHL. Roman har under sin första säsong i Haparanda gjort 15 poäng på 22 matcher och har en riktigt fin plus/minus statistik med sina +13.

– Grundserien gick helt okej. Vårt mål före jul var att ta en av allettanplatserna vilket vi gjorde trots att vi hade många spelare som har varit skadade. Personligen har gått helt okej, det började lite segt men nu har det lossnat. Egentligen vet jag inte så mycket om lagen från den östra serien faktiskt. Jag vet att Huddinge är starka och är med och slåss i toppen varje säsong. De ska bli grymt kul,har tidigare aldrig spelat en Alletta så de ska bli nytt för mig. De kommer bli en hård och tuff serie, säger Roman Semjonovs.

Tankar om Asplöven HC

– Det ska bli väldigt spännande att möta Asplöven. Jag följde laget under deras tid i allsvenska, sen är jag lite bekant med deras tränare Urban Lahti. Ett lag som präglas av finländska spelare. Känns på förhand som den tuffaste bortamatchen, säger Haningetränaren Niklas Flodin.

– Jag har ju som bekant spelat två säsonger i norra ettan och mött Asplöven ett antal gånger. Asplöven har alltid varit ett topplag i Ettan och ett lag som alltid varit tuffa att slå på bortaplan, men långt ifrån omöjliga.Tittar vi på årets trupp så har jag inte så bra koll förutom att de har en duktig MV i Jesper Eriksson(Från Kiruna), det är ett lag som består av mer finländar än svenskar och som drivs av eldsjälen Per Kenttä som varit där i många år. Asplöven lever nog med ett stort favoritskap på sig eftersom de föll ur allsvenskan i fjol och säkerligen vill tillbaka redan i år. För Anchors ligger nog den största utmaningen i den långa resan upp, men jag är övertygad om att inspirationen av att få möta ett ”Allsvenskt” lag kommer ge bränsle åt oss (se på Södertäljematchen ifjol), säger Haningemålvakten Johan Johansson.

Haningemålvakten Johan Johansson.

 

Fakta Asplöven

Hemsida: http://www.asploven.com
Lokaltidning: http://www.nsd.se 
Sportchef: Per Kenttä 
Huvudtränare: Urban Lahti
Placering Höstserien: 4:a i Hockeyettan Norra (49 poäng på 22 matcher)
Poängkung: Ville Rajala 25 poäng (12 mål och 13 assists) på 22 matcher
Målvakt: Jesper Eriksson 91,61% på 18 matcher
Powerplay: 24,53% (4:a i Hockeyettan Norra)
Boxplay: 84,85% (3:a i Hockeyettan Norra)
Fairplay: 15.68 (9:a i Hockeyettan Norra)
Medelålder: 25,08 år
Publiksnitt (hemma): 517 (5:a i Hockeyettan Norra)
Premiärmatch i Allettan Norra: Kalix hemma 27/12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.